Tájékoztató a Magyar Régész Szövetség tavaszi, nyári rendezvényeiről

Az elmúlt hetekben kialakult járványhelyzet intézkedései a Magyar Régész Szövetség tervezett programjait is átalakították.

A Közösségi Régészeti Egyesülettel és a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulattal közösen, március 20-21-re meghirdetett Közösségi Régészeti Konferencia elmaradt, az eseményt a szervezők egyelőre bizonytalan időre elhalasztották.

Ez év elején kezdtük el szervezni az Európai Unió Tanácsának elnöki posztját 2020. első félévében betöltő Horvátország kezdeményezésére és a zágrábi Régészeti Múzeum felkérésére a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen egy három napos programot, amelyben más európai országok mellett a magyarországi régészet is bemutatkozhatott volna. A rendezvénysorozat programja összeállt, pénzügyi támogatást is sikerült pályáznunk rá a Miniszterelnökségtől, horvát partnerünk elkészítette a programfüzetet, ám a járvány, majd a hétvégi zágrábi földrengés is közbeszólt és nemrég kaptuk a hírt, hogy horvát partnereink a rendezvényt elhalasztják. Noha a magyar bemutatkozás eltolódik, a programfüzet PDF változatát az alábbi linken megtekinthetik:

https://drive.google.com/file/d/1mT-1eeTMA4MpMVIiFlxJrpp43zcXisCT/view

A bemutatóra terveztünk egy, a magyarországi régészeti intézmények munkáját bemutató roll-up kiállítást is és ezen roll up-ok anyagát digitálisan tartalmazó kiadvány szerkesztését is vállaltuk. Ennek elkészítése továbbra is folyik, reméljük mielőbb sikerül ezeket is bemutatnunk.

Évi közgyűlésünket április elejére terveztük és már februárban lefoglaltuk számára a Magyar Nemzeti Múzeum nagytermét, ám a járvány ezt a programunkat is elodázza. A szokásos közgyűlés mellé egy kerekasztal beszélgetést is terveztünk, amely a „Hogyan tovább magyar régészet” címet kapta volna. Ennek keretében hét meghívott előadót kértünk fel arra, hogy mondják el véleményüket szakmánk jelenlegi és jövőbeni helyzetéről. Ezt a rendezvényünket egyelőre elnapoljuk, ám amint lehetőségünk lesz rá egy új időpontban megszervezzük.

Sajnos úgy tűnik, az évek óta Szövetségünk által koordinált Magyar Régészet Napját sem fogjuk tudni a szokott módon, az eredetileg tervezett májusi időpontban megrendezni. Szervezőcsapatunkkal úgy döntöttünk, hogy nem hátrálunk meg a vírus előtt és ha nem is a szokásos májusi, de egy júniusi időpontban megrendezzük. Egyelőre egy virtuális, kizárólag internetes csatornákon zajló rendezvényben gondolkodunk, de úgy, hogy a járványhelyzet javulása esetén akár élő rendezvény is alakulhasson. A végleges formán még dolgozunk, úgy tervezzük húsvét után küldjük ki első felhívásunkat ezzel összefüggésben.

Ezt is figyelembe véve, a Magyar Régészet Napját idén csatlakoztatjuk a franciaországi INRAP által koordinált Európai Régészet Napok (2020. június 19–21) kezdeményezéshez, így programjaink az ő kínálatukban és internetes felületeiken is meg fognak jelenni: https://journees-archeologie.fr/

Ezúton is köszönjük az év közben beérkezett tagdíjakat, egyúttal kérjük, hogy akinek elmaradása van, a tagdíjat (változatlanul évi 2.000 Ft) legyen szíves a Szövetség számlaszámára (Magyar Régész Szövetség, CIB Bank: 10700464-44113201-51100005) átutalni. A tagdíjfizetéssel, elmaradásokkal kapcsolatban érdeklődni lehet az elnokseg.mrsz@gmail.com email címen.

Vigyázzunk magunkra, figyeljünk egymásra!

 

A Magyar Régész Szövetség elnöksége

No Comments
Leave a Reply