„First Kings of Europe – Leadership and Inequality in Prehistoric Southeast Europe” – nemzetközi konferencia

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezésre kerülő „First Kings of Europe – Leadership and Inequality in Prehistoric Southeast Europe” című nemzetközi ősrégészeti konferenciára.

A konferencia a chicagoi Field Museum of Natural History-ban március 31-én megnyíló nagyszabású First Kings of Europe című vándorkiállítás hivatalos tudományos kísérő eseménye.

Időpontja:        2023. április 26-28.

Helyszíne:         Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem és Központi Könyvtár

Budapest, Múzeum krt. 14-16.

A történelem előtti Európa őskorában megjelenő új társadalomszerveződési formák, technológiai újítások, hatalmi stratégiák és szimbólumok hatása nem tűnt el az évezredek alatt. Jelen társadalmunk szerveződésének és kulturális mechanizmusainak aspektusai mind őskori rendszerekre és modellekre vezethetők vissza, ezért tanulmányozásuk máig nagy jelentőséggel bír. Ezeket a modelleket vizsgálja a Magyar Nemzeti Múzeum által szervezett First Kings of Europe – Leadership and Inequality in Prehistoric Southeast Europe konferencia.

A nemzetközi szimpózium a chicagoi Field Museum of Natural History által rendezett nagyszabású nemzetközi kiállítás, a First Kings of Europe címet viselő tárlat hivatalos kísérő eseménye, amelyre a szervezők a tárlaton bemutatott régészeti korszakokkal foglalkozó, kiváló európai és amerikai szakembereket hívta meg előadóként. Az esemény célja, hogy tudományos igényességgel válaszolja meg a kiállítás fő témái – az őskori elit és a társadalmi egyenlőtlenségek – által felvetett kérdéseket.

A konferencia első napjának kiemelt eseménye a hivatalos megnyitó mellett, a First Kings of Europe nemzetközi kiállítást megálmodó kurátorok William A. Parkinson (Negaunee Integrative Research Center, Field Museum of Natural History) és Gyucha Attila régészek (Department of Anthropology, University of Georgia) előadásai.

A konferencia során bemutatásra kerül a chicagói kiállításban látható, több mint 700 tárgy katalógusa és a tárlat tematikájához kapcsolódó 2022 novemberében a Field Museum szerkesztésében (szerk.: Gyucha Attila és William A. Parkinson) és a Cotsen Institute of Archaeology Press gondozásában megjelent, a kiállítás témáját kifejtő, gazdagon és gyönyörűen illusztrált, 10 fejezetet tartalmazó First Kings of Europe: From Farmers to Rulers in Prehistoric Southeastern Europe című ismeretterjesztő tanulmánykötet is.

A „First Kings of Europe; The International exhibition” felvezető előadásban pedig az Egyesült Államokban megrendezett kiállítás létrejöttének nem kis izgalmakkal és fordulatokkal teli történetéről hallhatunk. Valamint bemutatásra kerülnek a 11 délkelet-európai ország 30 intézményéből kölcsönzött tárgyak, melyeken keresztül a közönség betekintést kap az őskori elit és a társadalmi egyenlőtlenségek kialakulásának időszakába.

A megnyitó esemény magyar nyelven is követhető lesz.

A konferencia programja  itt található.

No Comments
Leave a Reply