Régészet Napja 2021 – Különleges helyek

A Magyar Régész Szövetség elnöksége a 2021. év Régészet Napját a június 18–20-ra eső hétvégére hirdeti meg. A Régészet Napja a tavalyi évhez hasonlóan idén is az Európai Régészeti Napok / European Archaeology Days európai rendezvénysorozathoz kapcsolódik majd és így a magyarországi események felkerülnek az Európai Régészeti Napok központi európai honlapjára is (https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/accueil).

A Régészet Napja 2021 központi témájának az MRSZ elnöksége a „Különleges helyek” címet javasolja. A sokféleképpen értelmezhető tematika nagy szabadságot biztosít a csatlakozó intézményeknek és közösségeknek: magába foglalhatja akár egy, a régészeti kutatás által feltárt, illetve felfedezett szakrális hely bemutatását, szólhat egy-egy a mai és egykori közösség számára kiemelten fontos régészeti helyszínről, de foglalkozhat egy különleges helyiséggel, épülettel vagy akár egy teljes lelőhellyel vagy településsel is. Külön hangsúlyt kaphatnak azok a helyek, amelyek köré egykor és most is közösségek szerveződtek és amelyek különlegességükkel, „kisugárzásukkal” segíthették és segíthetik létrehozóik és fenntartóik kohézióját és akár megújulását is. Gondolhatunk olyan, a régészeti örökségünk ápolása szempontjából értékes helyszínekre is, mint pl. a múzeumok, vagy éppen a közösségi régészet színterei.

Javasoljuk, hogy a Régészet Napjához csatlakozó intézmények az ajánlott témakörhöz kapcsolódóan és a járványügyi helyzethez alkalmazkodva tervezzék rendezvényeiket: ha van rá biztonságos lehetőség, minél több élő, kültéri esetleg beltéri programot szervezzenek. A „Különleges helyek” témakör jó lehetőséget teremt régészeti tematikájútúrák és kirándulások szervezésre is. Ahol élő találkozásra nincs mód, ott a tavalyihoz hasonló online eseményekkel kapcsolódjanak az idei programokhoz.

Az MRSZ most is létrehozza a Réészet Napjához kapcsolódó internetes felületét – ezen az egyes programok elérhetőek és kereshetők lesznek.

Az idei programlapokat az alábbi linken találják:  RN_2021_program_adatlap Kérjük, az eddigiekhez hasonlóan kitöltve küldjék vissza a regeszetnapja@gmail.com címre.

No Comments
Leave a Reply