Felhívás: Régészet Napja 2020. június 19-21.

Tisztelt Tagtársak!

Az év elején a Magyar Régész Szövetség elnöksége az idei Régészet Napja tematikáját az augusztusban Budapesten megrendezendő Európai Régészek Szövetsége (EAA) konferenciájának központi témájához szerette volna kapcsolni azzal, hogy annak a „Networks/Hálózatok” címet adtuk.

Az azután jött vírus azonban átalakította a terveinket. Elnökségünk úgy döntött, hogy ne halasszuk el az immáron hatodik éve megrendezésre kerülő Magyar Régészet Napját, hanem alkalmazkodva a járvány aktuális alakulásához, új formában rendezzük meg.

Az új időpont – kapcsolódva a European Archaeology Days rendezvényéhez is – 2020. június 19-20-21., központi témaként pedig továbbra is a „Networks/Hálózatok” címet javasoljuk. Úgy gondoljuk, hogy az egyes emberek és az emberi közösségek harmonikus és sikeres működésének egyik alapfeltétele – akár felívelő, akár válságokkal terhelt időszakban – a kapcsolatok és kapcsolati hálózatok létrehozása, fenntartása és kiterjesztése. A kapcsolatok különböző szintjeit a régészeti kutatás nagyon sokféle módon mutathatja be: beszélhetünk róluk egy-egy tárgy segítségével vagy lelőhelyek hálózatán keresztül, de megvilágíthatók összetett kutatási módszerek példáival is.

Javasoljuk, hogy a 2020. évi Régészet Napjához csatlakozó intézmények az ajánlott témakörhöz kapcsolódóan és a járványügyi helyzethez alkalmazkodva tervezzék rendezvényeiket: ha van rá biztonságos lehetőség, élő kültéri esetleg beltéri programokat szervezzenek, akiknek pedig erre nincs módjuk, online eseményekkel kapcsolódjanak az idei Régészet Napjához.

Az MRSZ most is létrehozza a Régészet Napjához kapcsolódó internetes felületét – ezen az egyes programok elérhetőek és kereshetők lesznek.

A Magyar Régészet Napja ebben az évben a francia kezdeményezésre létrejött Európai Régészeti Napok rendezvénysorozatához is kapcsolódni fog: programjainkat egyidőben tartjuk a többi európai országgal és a központi európai honlapon is meg fognak jelenni itthoni rendezvényeink.

Az intézmények által szervezett programok mellett javasoljuk, hogy szövetségünk tagjai és régész kollégáink próbálkozzanak meg olyan kötetlenebb programok megszervezésével, amelyek segítségével a szűkebb kapcsolati hálózatukban élő embereket – barátokat, asztaltársaságokat, online közösségeiket stb. – szólítják meg. Beszélhetnek vagy beszélgethetnek egy izgalmas tárgyról, régi vagy új kutatási eredményeikről és egyéb a kisebb közösségeket érdeklő régészettel kapcsolatos témákról – akár egy pohár bor vagy egy tál sütemény mellett. Az élőben futó vagy előzetesen felvett vetítéséket, előadásokat, azok linkjeit szívesen meghirdetjük és elérhetővé tesszük a Régészet Napjához kapcsolódó internetes felületeken is.

Az idei programlapok letölthetők innen. Kérjük, az eddigiekhez hasonlóan kitöltve küldjék vissza a regeszetnapja@gmail.com címre!

Üdvözlettel:

V. Szabó Gábor és a szervezők

No Comments
Leave a Reply