tagtoborzo

Tájékoztató a CHARISMA projektről

2010. 02 14. vasárnap, 10:42

Írta: Horváth Friderika

Dr. Simon Aliz, az ATOMKI tudományos főmunkatársa január 21-én az MTA Régészeti Intézetében tájékoztatót tartott a CHARISMA projektről.

Az alábbiakban a projekt részleteiről tájékozódhatnak:

A CHARISMA, Cultural Heritage Advanced Research Infrastructures: Synergy for a Multidisciplinary Approach to Conservation/Restoration, az FP7 I3 keretében támogatott projekt.

Célja: együttműködést és nemzetközi infrastruktúrákhoz való hozzáférést biztosítani a kulturális örökség területén tevékenykedő kutatók, konzervátorok és restaurátorok számára. A projekt a következő területeken biztosít az Európai Uniós tagországok és a csatlakozó országok felhasználói számára ingyenes „Transnational Access” szolgáltatást:

ARCHLAB: a helyszínen hozzáférést biztosítanak Európa legnevesebb múzeumainak és restaurátor intézeteinek az archívumaihoz és adatbázisaihoz.

MOLAB: Hordozható mérőeszközök, spektrométerek alkalmazása in-situ, a helyszínen történő roncsolásmentes vizsgálatokhoz. Nem szállítható tárgyak vizsgálatára alkalmas.

FIXLAB: ion- és neutronnyalábokra alapozott analitikai módszerek alkalmazása pl. a minta összetételének, szerkezetének, előállítási módjának és eredetének a vizsgálatához.

A platform tagjai: Platform A (Franciaország): IPANEMA, SOLEIL szinkrotron és CNRS-LC2RMF AGLAE (Accelerateur Grand Louvre d’Analyse Elementaire), a Louvre laboratóriumaihoz tartozó gyorsító; Platform B (Magyarország) Budapest Neutron Centrum és MTA Atommagkutató Intézete.

Hazai projektgazdák: MTA ATOMKI Simon Aliz – a.simon@atomki.hu

MTA SzFKI / BNC Kasztovszky Zsolt - kzsolt@iki.kfki.hu

Fontosabb weboldalak:

A projekt weboldala: http://www.charismaproject.eu

TNA szolgáltatás: http://www.charismaproject.eu/transnational-access.aspx

FIXLAB: http://www.charismaproject.eu/transnational-access/fixlab.aspx

Nyitólap / Hírek / Közlemények /

Segítség, nem
tudok belépni!