tagtoborzo

Párbeszéd az örökségért (sajtóközlemény)

2012. 04 20. péntek, 9:08

Kiállítással üzen a képviselőknek a Magyar Régész Szövetség az örökségvédelmi törvény módosításának apropóján

A munkahelyteremés és a beruházás-ösztönzés együtt járhat a kulturális gazdagodással, a gazdaságfejlesztés és a kulturális örökség védelme ugyanis egymástól elválaszthatatlan európai normák. Ennek jegyében nyílt meg a Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből c. kiállítás a Parlamentben. A Kövér László házelnök, ideiglenes köztársasági elnök által megnyitott kiállítás az elmúlt 15 év elsősorban a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészetének legjelentősebb leleteit mutatja be. A kiállítás aktualitását az örökségvédelmi törvény módosítása adja, melyet hétfőn tárgyal az országgyűlés.

Különleges rendezvénynek ad helyszínt április 20-ától a Parlament Alsóházi társalgója, ahol a Magyar Régész Szövetség és a múzeumi intézményrendszert eddig összefogó Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége rendezett kiállítást.

Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke bemutatja a kiállítást Kövér László házelnöknek és L. Simon Lászlónak, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága elnökének. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A kiállítás célja, hogy kifejezze, Magyarország múltjának tárgyi emlékei társadalmunk közös öröksége. A gazdasági beruházások óhatatlanul is érintik régészeti örökségünk ismeretlen, feltáratlan értékeit.

„A kiállítással a törvényhozók figyelmét kívánjuk felhívni arra, hogy az örökségvédelmi törvény úgy is megalkotható, hogy a beruházások támogatása mellett a régészeti értékek is megóvásra kerüljenek. A gazdaságfejlesztés és a régészeti értékek védelme nem zárják ki egymást. Az elmúlt év törvénymódosítása során ez a szempont elkerülte a kormánypártok figyelmét. A hétfői napon azonban új alapokra helyezhető ez a fontos ügy.” – mondta Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke.

A tárlat 8000 év történelméről ad áttekintést, a Kárpát-medence első telepesei korától egészen a török hódoltság idejéig. Az Országház épületéhez illeszkedő, önmagában is antik (19. század végén készült) tárlókban többek között látható egy szinte ép állapotban megtalált hun áldozati üst, a szanki tatárjárás kori kincslelet, és a tavalyi év során előkerült honfoglaláskori, aranyozott ezüst tarsolylemez is.

„A kiállítás egyik legfontosabb része a régészetet támogató civilek által megtalált és civil összefogás segítségével megmentett tárgyakat bemutató tárlók. A helytörténet iránt elkötelezett polgárok áldozatkészsége nélkül ezek az értékes és látványos leletek ma nem lennének mindenki számára hozzáférhetők. Az ő fellépésük és kitartásuk ad számunka ösztönző erőt az örökségvédelmi törvény módosítása kapcsán. A kiállítás ezen részével előttük tisztelgünk és fejezzük ki köszönetünket.” – jegyezte meg Lassányi Gábor.

Bronzkincs Nyíregyházáról (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A kiállítás anyagát a megyei múzeumok, városi fenntartású intézmények, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központ, a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia és az Eövös Loránd Tudományegyetem adták kölcsön, jó példát adva a szakmai összefogásról. A feszített ütemben, mindössze három hét alatt szervezett kiállítás a szakemberek elkötelezettségét is mutatja, akik nem csak megmenteni szeretnék kulturális értékeinket, de bemutatásukat, és az ismeretterjesztést is fontosnak tartják.

A kiállítás és az ahhoz készült kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

A szerkesztő figyelmébe:

A kiállításhoz készült kiadvány on-line:

http://book-let.com/books/megmentett_orokseg/

Nyitólap / Hírek / Közlemények /

Segítség, nem
tudok belépni!