tagtoborzo

Országjáró körútra indul a Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből című kiállítás

2012. 06 14. csütörtök, 10:01

Országjáró körútra indul az elmúlt 15 év legjelentősebb hazai régészeti leleteit bemutató tárlat. A nagyberuházásokhoz kötődő, az ország minden részéből összeválogatott anyag először idén májusban a Parlamentben mutatkozott be. A kiállítást június 13-án nyílt meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában és augusztus 5-éig lesz nyitva, utánana augusztus közepétől országjáró körútra indul.

A tárlat, amellyel a Magyar Régész Szövetség (MRSZ) és a múzeumi intézményrendszert összefogó Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége a képviselőknek kívánt üzenni, tavasszal mindössze egy hétig volt látható az Országházban. A szakmai szervezetek arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy megalkotható egy olyan örökségvédelmi törvény is, amely a beruházások támogatása mellett a régészeti értékek védelmét is biztosítja.

Megmentett örökség plakát

Bár a parlamenti kiállítás rövid távon nem hozott sikert, amennyiben a kedvezőtlen törvénymódosításokat elfogadta az Országgyűlés, a tárlat további helyszíneken történő, ismételt bemutatásával a régészek a nagyközönséghez kívánnak szólni. A vándorkiállítás az MRSZ szerint látványos, látogatóbarát, mégis tömör, a szakmaiságot szem előtt tartó beszámoló az elmúlt 15 év régészetének eredményeiről.

A kiállításon bemutatott több mint 150 egységnyi lelet legtöbbje különleges ritkaság, némelyik előkerülése szinte csodának tekinthető. Ilyen például a Balatonlelle mellett talált bronzból készült hun áldozó üst, amelyhez hasonló mindössze néhány darab ismert az országban.

A tárlat 8000 év történelméről ad áttekintést, a Kárpát-medence első telepesei korától egészen a török hódoltság idejéig. A tárlókban többek között látható egy Komáromban előkerült római mennyezetfreskó, a szanki tatárjárás kori kincslelet, mely számos arany és ezüst ékszer és ezüstpénzből áll, vagy a Harta mellett talált honfoglalás kori ezüstveretek.

A kiállítás fontos részét képezik a régészetet aktívan is támogató civilek által megtalált és civil összefogás segítségével megmentett tárgyak: ezüst és aranypénzek, kelta kard, bronzkori fegyverek és egy római kori bronz szatírszobor.

A kiállításon szereplő tárgyak a megyei múzeumok, városi fenntartású intézmények, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központ, a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményéből származnak.

A Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből című tárlat 2012. június 14 és augusztus 5. között tekinthető meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában (Budavári Palota, Szent György tér 2, E épület) hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig.

Nyitólap / Hírek / Közlemények /

Segítség, nem
tudok belépni!