tagtoborzo

Mindennapi élet egy bronzkori településen – Ásatások Százhalombatta-Földváron

2010. 01 05. kedd, 13:53

Írta: Korom Anita

Vicze Magdolna- Berzsenyi Brigitta: Mindennapi élet egy bronzkori településen – Ásatások Százhalombatta-Földváron

A Százhalombatta-Földvár bronzkori telep egyike annak a 30 erődített középső bronzkori (Vatya-kultúra) településnek, amelyek a Duna mentén, a Mezőföldön es a Duna-Tisza közén találhatóak. A 1960-as és 80-as években már folyt feltárás a lelőhelyen, akkor a település rétegsorának és kronológiájának meghatározása volt a szándék. Az 1998 óta folyamatban levő ásatás egy nemzetközi (svéd-angol-magyar) régészeti projekt keretein belül valósul meg, melynek feladata a bronzkori európai társadalmak kialakulásának kutatása.

Forrás: Sírásók Naplója

A lelőhely különlegessége az, hogy a korai bronzkori Nagyrév-kultúra idejétől (Kr. e. 2000) egészen a középső bronzkori Vatya-kultúra végéig (Kr.e. 1350) folyamatos megtelepedés mutatható ki. (A Vatya-kultúra — a korai bronzkort követően, a Kr. e. 2. évezred közepén a Duna-parton pásztorkodó és földművelő népesség kultúrájának elnevezése.) Az egyhelyben lakás azt jelenti, hogy amikor fel- vagy elhagytak egy fából és vályogból épült házat, vagy esetleg tűz pusztította el azt, részben elegyengették a romokat, és ráépítettek egy új építményt.

Az ilyen egymásra épült rétegzett településeket arab szóval „tell”-nek nevezik a régészek. A százhalombattai tell-en az előzetes fúrások szerint 6 méter vastagon rakódtak egymásra az újabb és újabb rétegek.

 

folytatás

 

 

Nyitólap / Hírek / Szakmai hirdetmények /

Segítség, nem
tudok belépni!