tagtoborzo

Meghívó könyvbemutatóra

2012. 03 12. hétfő, 15:00

Könyvbemutató – Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig

Időpont: 2012. március 20. 17 óra

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ,1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

A kötetet bemutatja: Dr. Visy Zsolt

A Castrum Bene Egyesület és a Civertan Bt. közös munkája során jelent meg Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig című vártopográfiai munka (http://www.fejermegye-varai.hu/). A könyv nem előzmények nélküli, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye hasonló korú erősségeiről már korábban olvashattak az érdeklődők.

A felépítése hasonló a korábbiakhoz, az első részben a lokalizálható várak, erődítések kerülnek bemutatásra. Ezt követi az elpusztult, lokalizálható és nem lokalizálható erődítmények bemutatása, majd a további kutatást igénylő, bizonytalan-, illetve tévesen várnak tartott helyszínek, objektumok és adatok kerülnek sorra. A kötet utolsó nagy fejezetében a közel száz felmérési rajz, légifotó és térkép teszi teljessé a bemutatást.

Az az olvasó, aki már fogta kezében a korábbi köteteket, számos változást figyelhet meg, hiszen Fejér megye esetében sok, eddig sehol sem közzétett várat mutatnak be a szerzők. Természetesen a korábban már ismert helyszínekről is sok új kutatási eredmény kerül most a nagyközönség elé. A legjelentősebb változás azonban az, hogy az eddig vizsgált őskor, középkor és korai újkor erősségek mellett egy további korszak, a római kor változatos, a többitől teljesen elütő erődítései is megtalálhatóak a kötetben.

A könyv egyszerre ajánlható a szakembereknek, az érdeklődő laikusoknak és a lokálpatriótáknak, hogy belőle megismerhessék az egyes objektumok elhelyezkedését, terepi jellemzőit, a kutatás eddigi eredményeit és a legfrissebb irodalmát is. A teljes forrásanyag összegyűjtése azonban itt sem szerepelt a szerzők célkitűzései között, de bármilyen további munka alapjai lehetnek az egyes erőségekre vonatkozó szócikkek.

A kötet teljes terjedelmében színes, így a szövegek közti térképek is jobban értelmezhetőek. A könyvet záró légi felvételek végül egyfajta étvágygerjesztőnek is tekinthetőek, hogy az Olvasó személyesen is felkeresse a bemutatott Fejér megyei erődítéseket.
www.fuga.org.hu

www.fejermegye-varai.hu

www.facebook.com/fejer.megye.varai

Nyitólap / Hírek / Könyvbemutatók /

Segítség, nem
tudok belépni!