Közlemény az elmúlt napokban napvilágot látott, fémkeresős tevékenységet érintő médiamegjelenések kapcsán

2018. 11 14. szerda, 21:58

A Magyar Régész Szövetség (MRSZ) elnöksége megütközéssel szembesült az utóbbi időszakban elszaporodó, a fémkeresős tevékenységet népszerűsítő, azt korlátozás nélkül űzhető, szabadidős tevékenységként beállító médiamegjelenések sorával.

Rendkívül károsnak tartjuk az ilyen könnyed hangvételű tartalmakat, mivel azok – félretájékoztatva az olvasókat és nézőket – jogszabályellenes magatartásra buzdítanak. A szóban forgó cikkek és videós bejelentkezések szerzőinek minden szakmaiságot nélkülöző hozzáállása közös régészeti örökségünket is komolyan veszélyezteti. Ezek az esetek egyben arra is felhívják a figyelmet, hogy az örökségvédelem intézményrendszerének folyamatban lévő széthullása milyen mértékben teszi védtelenné megőrzendő múltunk emlékeit.

Az MRSZ elnöksége haladéktalanul megfelelő válaszlépéseket tesz az ügyben, megkeresve véleményével a különböző írott és online médiacsatornákat.

Kelt: Budapest, 2018. november 14.

A Magyar Régész Szövetség Elnöksége