Közlemény a világörökségi gondnokságról, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal eljárásaira vonatkozó szabályokról, valamint a régészeti lelőhelyek feltárásának, illetve a régészeti lelőhely, lelet megtalálója anyagi elismerésének részletes szabályairól szól

2011. 12 20. kedd, 7:47

Írta: Lassányi Gábor
A Magyar Régész Szövetség elnökségét megkereste Dr. Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma közigazgatási államtitkára, hogy közigazgatási egyeztetés keretében szakmai véleményét kérje a világörökségi gondnokságról szóló NEFMI rendeletről és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal eljárásaira vonatkozó szabályokról szóló 10/2006. (V. 9.) NKÖM rendelet, valamint a régészeti lelőhelyek feltárásának, illetve a régészeti lelőhely, lelet megtalálója anyagi elismerésének részletes szabályairól szóló 5/2010. (VIII. 18.) NEFMI rendelet módosításáról szóló NEFMI rendelet előterjesztésének kapcsán.

Magyarország világörökségi helyszínei közt hazánk régészeti szempontból is kiemelkedő fontosságú területei is helyet kaptak. A világörökségi gondnokság kijelölésének szabályozása, feladatainak kijelölése és működésének szabályozása ezen régészeti lelőhelyek védelmét és kutathatóságát nem befolyásolja. A 10/2006. (V. 9.) NKÖM rendelet és az 5/2010. (VIII. 18.) NEFMI rendelet tervezett módosításainak tárgya a területi integrációval összefüggésben átalakult örökségvédelmi hatóságok elnevezéseinek az eljárási szabályokban történő átvezetése, tehát ezek a pontok sem érintik közvetlenül a régészeti lelőhelyek védelmét.

Az MRSz elnöksége azonban a válaszlevélben felhívta a figyelmet arra, hogy – amint azt az 5/2010. (VIII. 18.) NEFMI rendeletről szóló előterjesztés kapcsánkorábban már kifejtette – a rendelet számos egyéb pontján tervezett módosítások rendkívül aggályosak a régészeti örökség védelmére nézve. Mindezek miatt ismételten szorgalmazta a probléma mielőbbi, az örökségvédelmi érdekeket fokozottan figyelembe vevő megoldását.