Közlemény a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéket történeti tájjá nyilvánító rendelet tervezetéről

2011. 12 31. szombat, 15:58

Írta: Lassányi Gábor

A Magyar Régész Szövetség elnökségét megkereste Dr. Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma közigazgatási államtitkára, hogy közigazgatási egyeztetés keretében szakmai véleményét kérje a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéket történeti tájjá nyilvánító NEFMI rendelet előterjesztése kapcsán.

Bár a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény lehetővé tette történeti tájak védetté nyilvánítását, Tokaj-Hegyalja esetében – amely egyben világörökségi terület is – a magyar örökségvédelmi szabályozásban elsőként kerül jogszabályi védelem alá történeti táj. Épp ezért, amint azt az MRSz elnöksége válaszlevelében is kifejtette, feltétlenül szükséges néhány alapvető, a kulturális örökség elemei közül kifejezetten erre a kategóriára vonatkozó, a történeti táj jogi szempontú koncepcióját illetve gyakorlati védelmének lehetőségeit meghatározó kérdés tisztázása.

Bár a történeti táj jogi szempontból a műemlékvédelem tárgykörébe tartozik, nem egyedi műemlék, hanem a műemléki terület kategóriáján belül jelenik meg. Mivel a történeti tájaknak csak egyes elemei tartoznak egyedi (műemléki vagy régészeti) védelem alá, fontos kérdés, hogy milyen módon részesülhetnek védelemben azok az elemek, amelyek nem tartoznak ezek közé, ugyanakkor a történeti táj – jelen esetben a történeti borvidék – meghatározó sajátosságainak hordozói (pl. határok, művelési formák nyomai a tájban). Az MRSz álláspontja szerint az elfogadásra kerülő rendeletnek ezen táji értékek megóvása szempontjából is megnyugtató megoldást kell kínálnia.

Mivel Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék területén számos régészeti lelőhely is található, az MRSz elnöksége válaszában jelezte azt is, hogy szükségesnek tartja az érintett településeken és azok határában található régészeti lelőhelyek, kiemelten a tájképi értékkel is bíró erődítések, várak, temetkezési halmok kataszterének összeállítását, valamint, hogy kidolgozásra kerüljön a terület rendszeres monitorozásának rendszere.