Közlemény a nemzeti emlékhelyek használati rendjéről és a történelmi emlékhelyekről szóló kormányrendeletek tervezetéről

2011. 12 06. kedd, 8:13

Írta: Lassányi Gábor

A Magyar Régész Szövetség elnökségét megkereste Dr. Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma közigazgatási államtitkára, hogy közigazgatási egyeztetés keretében szakmai véleményét kérje a 2011. évi CXLIX. törvényhez kapcsolódó két, a nemzeti emlékhelyek használati rendjéről és a történelmi emlékhelyekről szóló Kormányrendeletről szóló előterjesztés kapcsán.

A Kormányrendelet által a történelmi emlékhelyek közé sorolt helyszínek több mint fele hazánk régészeti szempontból is kiemelkedő fontosságú emlékei közé tartozik, azonban a történelmi emlékhellyé nyilvánítás azoknak régészeti védelmét és kutathatóságát nem befolyásolja. Ugyanez mondható el a nemzeti emlékhelyek használati rendjét szabályozó Kormányrendelet tekintetében is.

Az MRSz elnöksége azonban a válaszlevélben felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a 2011. évi CXLIX. törvény állami nagyberuházás, valamint a kisajátításról szóló törvény szerinti közérdekű cél megvalósítása esetén folytatott próbafeltárásra és a megelőző feltárásra vonatkozó, a régész szakma számára elfogadhatatlan szabályozása a nemzeti emlékhelyeket is érinti, a Kulturális örökség védelméről szóló törvény által nemzeti emlékhellyé nyilvánított helyszínek védelmét nem látja bizosítottnak. Utóbbiak között között olyan kiemelkedő fontosságú régészeti lelőhelyek is szerepelnek, mint például a budai várnegyed vagy a székesfehérvári romkert. Az elnökség ezért ismételten kérte a szóbanforgó törvény felülvizsgálatát.

Módosítás: (2011. december 08. csütörtök, 11:40)