Közlemény a kulturális örökség védelmével összefüggő, valamit kiemelt jelentőségő üggyé nyilvánításról szóló egyes kormányrendeletek módosításáról szóló előterjesztés tervezetének véleményezéséről

2015. 01 26. hétfő, 17:26

A Magyar Régész Szövetség elnökségét megkereste L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, hogy közigazgatási egyeztetés keretében véleményét kérje a kulturális örökség védelmével összefüggő, valamit kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításról szóló egyes kormányrendeletek módosításáról szóló előterjesztés tervezeteivel kapcsolatban.

Az MRSZ elnöksége válaszában összességében az elmúlt három év régészetet érintő jogszabályváltozásainak színvonalához viszonyítva új minőségként, a kulturális örökségvédelem európai szintű biztosításának szempontjából előremutatóként értékelte a rendelettervezeteket. Az elnökség véleménye szerint a módosító javaslat az örökségvédelem alapvető jogi eszközeit egészíti ki, az örökségvédelemre vonatkozó fogalomrendszer jelentős pontosítása és az egyes eljárásokra vonatkozó eljárási rend részletes szabályozása által egységes, a korábbiaknál áttekinthetőbb, ezáltal jobban alkalmazható keretrendszert biztosít majd az örökségvédelem területén.

Az elnökség néhány olyan módosítást javasolt, amelyek technikai jellegű pontosításokat tartalmaznak, azzal a céllal, hogy a rendelet  továbbra is megfelelő biztosítékot szolgáltasson a régészeti örökség védelmére.