Közlemény a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosításához (T/2082. számon) kapcsolódó végrehajtási rendeletek tervezeteiről

2014. 12 11. csütörtök, 10:31

A Magyar Régész Szövetség elnökségét megkereste Dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség Parlamenti Államtitkárságának kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára, hogy szakmai egyeztetés keretében véleményét kérje a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosításához (T/2082. számon) kapcsolódó végrehajtási rendeletek tervezetei kapcsán, amelyek a következők:

• a régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos követelményekről és szabályokról szóló kormányrendelet, valamint a kulturális örökség védelmét érintő egyes jogszabályok módosítása
  • a régészeti lelőhely és a műemléki érték nyilvántartásáról és védetté nyilvánításáról, valamint a régészeti lelőhely és a lelet megtalálójának anyagi elismerésére vonatkozó részletes szabályokról szóló rendelet
  • a nagyberuházást megelőző régészeti feltárás végzésére jogosult intézmények és a feltárásban alvállalkozóként résztvevő szervezetek akkreditálásának szabályairól és eljárásrendjéről szóló rendelet.

Az MRSZ állásfoglalása a 2014. december 5-ig hivatalban lévő, illetve az ekkor megválasztott új Elnökség közös munkájával készült el.

Az Elnökség számos olyan kisebb változtatást és kiegészítést javasolt, amelyek álláspontja szerint biztonságosabbá és gördülékenyebbé tennék a régészeti feladatellátást a gyakorlatban. Ugyanakkor előremutatóként értékelte a rendelettervezeteket a kulturális örökségvédelem európai szintű biztosításának szempontjából, mivel érzékelhetően a jogszabályok egységesítését, áttekinthetőbbé és alkalmazhatóbbá tételét célozzák, és kedvező folyamatokat indukálhatnak a régészeti örökség védelmének azon részterületein is, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a beruházásokkal összefüggő feladatellátáshoz.