tagtoborzo

Közlemény a feltárási rendelet módosításának tervezetéről

2011. 12 03. szombat, 8:14

Írta: Lassányi Gábor

A Magyar Régész Szövetség 2011. november 28-án, hétfőn megválasztott új elnöksége még ugyanaznap este kapta kézhez Dr. Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkárának szintén hétfőn kelt megkeresését.

A helyettes államtitkár asszony az MRSZ szakmai véleményét kérte a kulturális örökség védelméről szóló 2011. évi CXLIX. törvényhez kapcsolódó, a régészeti lelőhelyek feltárásának, illetve a régészeti lelőhely, lelet megtalálója anyagi elismerésének részletes szabályairól szóló 5/2010. (VIII. 18.) NEFMI rendelet módosításának tervezete kapcsán.

A szakmai vélemény megfogalmazására csak a november 29. délutánig terjedő időtartam, azaz mindössze fél nap állt rendelkezésre, amely részletes, megalapozott állásfoglalás kialakítására alig volt elegendő, így az MRSZ elnöksége arra a néhány pontra hívta fel a figyelmet, amelyeket a tervezetben a leginkább problematikusnak talált és ezekkel kapcsolatos módosítási javaslatokat küldött a helyettes államtitkár asszonynak.

Emellett ismételten és hangsúlyosan felhívta a figyelmet a törvénnyel kapcsolatban már korábban kifejtett szakmai aggályokra, valamint kifejezte egy jövőbeni együttműködéshez fűzött reményét, melynek első lépéseként 2012 januárjának közepéig egy alternatív koncepciót kíván benyújtani a NEFMI számára. A közeljövőben szándékunkban áll a tagságot az ügy további részleteiről és fejleményeiről is tájékoztatni.

 

Módosítás: (2011. december 03. szombat, 10:42)

Nyitólap / Hírek / Közlemények /

Segítség, nem
tudok belépni!