Közlemény a Bonyhádon előkerült középkori templommal kapcsolatban

2015. 10 09. péntek, 7:41

A Magyar Régész Szövetség elnöksége a híradásokból értesült arról, hogy Bonyhád területén útépítési munkák során előkerült a település középkori plébániatemploma. Ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet, hogy az előkerült középkori emlék nemcsak Bonyhád közösségének, de az egész nemzet múltjának és kulturális örökségének egy kivételes állapotban megmaradt darabja, melynek megóvása és védelme az Alaptörvény P) cikkelye, illetve a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. tv. 5.§ értelmében közérdek.

A Magyar Régész Szövetség figyelemmel kíséri a régészeti emlék megismerésére és megmentésére tett erőfeszítéseket. Ezzel kapcsolatosan javasolja az örökségvédelem döntéshozóinak, illetve a beruházónak, hogy a rom megóvására olyan kompromisszumos műszaki megoldást találjanak, mely megnyugtatóan rendezi az épített elemek, illetve a még fel nem tárt régészeti emlékek védelembe helyezését, biztosítja az emlékek fenntartható használatát, és biztosítja a leletek jövőbeli kutathatóságát, bemutatását.

Az esettel kapcsolatban levonható általános tanulságok közül az Elnökség hangsúlyosan felhívja a figyelmet a beruházásokkal kapcsolatos előzetes régészeti dokumentáció jelentőségére, melynek elkészítése nagyberuházások esetén kötelező, de egyéb is esetekben javasolt, éppen annak érdekében, hogy a beruházók minél hamarabb tudomást szereznek a beruházással érintett terület örökségvédelmi érintettségéről és az ezzel kapcsolatos esetleges olyan tényezőkről, amelyek a beruházások tervezett megvalósítását és ütemezését jelentősen befolyásolják. Ennek birtokában a mind a beruházói oldal, mind a hatóság és a régészeti szakfeladatokat ellátó intézmények még a kivitelezési munkák előtt értesülhetnek, és szükség szerint intézkedhetnek annak érdekében, hogy a beruházások régészeti örökségvédelmi kockázatait a minimális szintre csökkentsék.