Közlemény a 2012. február 27-én tartott elnökségi ülésről

2012. 03 14. szerda, 14:35

Írta: Mérai Dóra

Az MRSZ Elnöksége 2012. február 27-én 14.00-18.00 között ülést tartott, ahol a következő, fontosabb döntések születtek.

Az Elnökség egyhangú szavazással 6 új tagjelöltet vett fel a tagok sorába: Bózsa Anikót, Majerik Verát Melis Esztert, Mesterházy Gábor Ádámot, Molnár Istvánt, Nagy Marcellát és Sipos Carment.

A február 15-én, L. Simon Lászlóval történt találkozón született megállapodás nyomán elkészült az MRSZ beruházásokhoz kapcsolódó régészeti koncepcióján alapuló, szövegszerű törvénymódosítási javaslat. A tervezetet a Szövetség Jogi és Nagyberuházási Szakbizottsága készítette, az Elnökség határozott arról, hogy a javaslatot megküldi véleményezésre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal számára, majd a véglegesített változatot továbbítja L. Simon László, a Parlament Kulturális és Sajtó Bizottsága elnöke részére.

Ugyancsak a február 15-i megbeszélésen kérte fel az MRSZ-t L. Simon László egy áprilisban a Parlamentben nyíló, régészeti kiállítás megrendezésére. Az Elnökség szavazott a kiállítás kurátorainak személyéről, a feladattal Lassányi Gábort, Mérai Dórát és Sebők Katalint bízta meg.

Az MRSZ nagy hangsúlyt kíván fektetni arra, hogy felhívja a közvélemény, a szakmai szervezetek, valamint a kollégák figyelmét a régészeti örökséget veszélyeztető körülményekre. Ennek érdekében a lelőhelyrongálásokkal és lelőhely veszélyeztetésekkel összefüggő kérdések megvitatására az Elnökség egy májusban megtartandó, egynapos Lelőhelyvédelmi szeminárium megrendezéséről döntött. A rendezvény részleteiről később értesítjük a tagságot.

Az ülésen az Elnökség elfogadta az MRSZ új honlaptervét, a Szövetség honlapja várhatóan még márciusban megújult külsővel és tartalommal jelentkezik.