tagtoborzo

Közlemény „A beruházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatellátás egységes koncepciója” című javaslatcsomag benyújtását követő fejleményekről

2012. 03 02. péntek, 11:11

Írta: Mérai Dóra

A Magyar Régész Szövetség rendkívüli Közgyűlése által elfogadott javaslatcsomagot az elnökség 2012. január 24-én illetve 25-én – egyéb címzettek mellett – elküldte Szőcs Géza államtitkárnak, L. Simon Lászlónak, a Parlament Kulturális és Sajtó Bizottsága elnökének, és Hammerstein Judit kulturális államtitkár-helyettesnek. Az elnökség alkalmat kért a címzettektől személyes egyeztetésre is.

Február 15-én Lassányi Gábor elnök, Gyucha Attila alelnök és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal részéről Újlaki-Pongrácz Zsuzsanna több mint egy órás megbeszélést folytatott L. Simon Lászlóval. Az egyeztetés során világossá vált, hogy a kulturális és a gazdasági tárca számára is ismertek azok a problémák, amelyek a novemberi törvénymódosítás következtében mind a 21, nagyobb volumenű, jelenleg folyamatban lévő beruházást megelőző régészeti feltárás, valamint az örökségvédelmi feladatellátás hosszú távú biztosítása kapcsán kialakultak.

A pozitív hangvételű megbeszélésen megállapodás történt arról, hogy az MRSZ a KÖH-hel történő szakmai egyeztetés mellett március elejére szövegszerű törvénymódosítási javaslatot állít össze az MRSZ által elfogadott koncepció alapján, majd a politikai, a beruházói és szakmai oldal bevonásával folytatódnak a tárgyalások. Emellett a Kulturális és Sajtó Bizottság elnöke felkérte az MRSZ-t, hogy a régészet érdekérvényesítő erejének erősítése céljából – a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetségével (MMISZ) együttműködve – április hónapban rendezzen kiállítást a Parlamentben a közelmúlt magyarországi régészetének leglátványosabb eredményeiből.

Február 17-én Lassányi Gábor elnök és Gyucha Attila alelnök a NEFMI főosztályvezetőivel, Vígh Annamáriával és Mihályfi Lászlóval, valamint Hatházi Gábor főosztályvezető-helyettessel találkozott. A konstruktív megbeszélésen áttekintették a régészeti örökségvédelem területén kialakult helyzetet és megállapodás történt a további szakmai egyeztetésekről.

Nyitólap / Hírek / Közlemények /

Segítség, nem
tudok belépni!