tagtoborzo

Kolostor a város peremén – A budaszentlőrinci pálos monostor

2010. 01 05. kedd, 13:57

Írta: Korom Anita

Bencze Zoltán: Kolostor a város peremén – A budaszentlőrinci pálos monostor

1985 tavaszán Zolnay Lászlóval és Tóth Attilával jártam először hivatalos minőségben, a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Osztályának régészeként a kedvelt kirándulóhely közelében található romoknál. Miután megebédeltünk a Hárs-hegyi kisvasút mellett ma is üzemelő vendéglőben, bejártuk a romterületet. Zolnay László elmesélte a kolostor történetét, megmutatta az addigi ásatások eredményeit, majd közölte velem, hogy szeretne már nyugdíjba vonulni, mert még sok tanulmány megírását tervezi, az ásatások további vezetését pedig rám bízza.

Hírforrás: Sírásók Naplója

A kutatások apropóját az adta, hogy 1984-től a terület gazdája, a Pilisi Parkerdőgazdaság, valamint az akkor még létező Fővárosi Műemlékfelügyelőség anyagi támogatásával megindultak a kolostor helyreállítási munkái. A korábbi közvélekedéssel ellentétben a háromhajós templom déli pillérsorának megkezdett felfalazása során rövidesen nyilvánvalóvá vált, hogy a 19. század közepén Henszlmann Imre nem tárta fel teljesen a templom sírjait.

1985-től a templomban és közvetlen környezetében 159 sírt és egy ossariumot (korábban eltemetett emberek egy helyre gyűjtött csontjait) tártunk fel. A Pilisi Parkerdőgazdaság vezetői és munkatársai folyamatosan segítették munkánkat. Megismerkedtem az egyik itten erdészházban lakó Kálmán bácsival is, aki az 1950-es években a romterületen talált egy középkori pecsétnyomót. Egy ideig postai feladványait bélyegezte vele, majd mint később elmesélte kislánya bevitte iskolája történelmi szakkörébe. Sajnos mire erről az 1960-as években Zolnay László tudomást szerzett az értékes lelet már nem volt meg.

folytatás

 

 

Nyitólap / Hírek / Szakmai hirdetmények /

Segítség, nem
tudok belépni!