Elnökségi közlemény a Magyar Nemzeti Múzeum (online) Régészeti Adatbázisával kapcsolatban

2016. 12 28. szerda, 15:14

A Magyar Régész Szövetség Elnökségéhez, több megkeresés érkezett a Magyar Nemzeti Múzeum (online) Régészeti Adatbázisának (http://archeodatabase.hnm.hu) frissítéséről és tagtársaink e témakörben kialakult véleményéről és aggályairól, az egyes régészeti lelőhelyeket érintő adatokkal kapcsolatban.

Az Adatbázis elkészültét örömmel üdvözöljük. Fontosnak tartjuk, hogy a nyilvánosság is láthassa a magyar régészet aktuális, legfrissebb eredményeit, valamint, hogy a kutatók egységes formában és szempontrendszer alapján tudjanak keresni az adatokban. Az Adatbázis várhatóan jelentős segítséget fog nyújtani kollégáink munkájához és a nem szakmai érdeklődők felé is egy új, remélhetőleg népszerű felületet hoz létre a magyar régészet számára. Az Elnökség ugyanakkor osztva a tagtársak aggályait, fontosnak tartja, az adatok nagy mennyisége és eltérő felhasználási köre miatt kerüljenek kialakításra szakmai és látogatói-érdeklődői felhasználási szintek.

Az Elnökség számára rendelkezésre álló információk alapján ez folyamatban van és amint elkészült, remélhetően mindenki megelégedésére, az Adatbázis használatra készen fogja fogadni a kutatókat és érdeklődőket egyaránt.