tagtoborzo

A Magyar Nemzeti Bank elvetette az MRSZ javaslatát a Seuso-kincs visszavásárlására

2014. 02 06. csütörtök, 14:39

Nem akarják visszavásárolni a Seuso-kincset a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közelmúltban meghirdetett műkincs-visszavásárlási programjának keretében – ez derül ki a program végrehajtásáért felelős testületet vezető Gerhardt Ferencnek a csütörtöki Heti Válaszban megjelent nyilatkozatából.

A MRSZ sajtóból értesült arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most induló „Értéktár programja” keretében 30 milliárd forintnyi összeget szán külföldi tulajdonba került, magyarországi eredetű műkincsek visszavásárlására. A MNB közleménye szerint „lehetőséget kíván nyújtani minden, a történelem és a kultúra iránt érdeklődő állampolgár számára, hogy javaslatot fogalmazzon meg a hazánk szempontjából fontos műkincsek visszavásárlására vonatkozóan.”

A Magyar Régész Szövetség a felhívásra válaszul írt levelében a Seuso-kincsként ismert együttes felvételét javasolja e programba Matolcsy Györgynek, az MNB elnökének. A sajtóban megjelent nyilatkozat szerint azonban a MNB elvetette a javaslatot, azzal az indoklással, hogy a Seuso-kinccsel kapcsolatban jelenleg bírósági eljárás folyik. A visszavásárlásoknál „csak vitathatatlan színvonalú, jogilag rendezett sorsú műalkotások jöhetnek szóba” – idézte a lap Gerhardt Ferencet, aki hozzáfűzte: „a jegybank teljes átláthatóságra törekszik, a testület pedig el akarja kerülni, hogy akár koholt, akár látszatra megálló vádakkal illessék, ezért még a gyanú árnyéka sem vetődhet a visszavásárlásokra”.

A Heti Válasz teljes cikke itt olvasható.

Nyitólap / Hírek / Közlemények /

Segítség, nem
tudok belépni!