tagtoborzo

„Nem múlt el nyomtalanul…”

2012. 05 08. kedd, 9:27

„Nem múlt el nyomtalanul…” – Honfoglalás kori leletek Pest megyében

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vándorkiállítása

 

Vác, Tragor Ignác Múzeum, Görög Templom Kiállítóhely, 2012. május 11. – július 15.

Visegrád, Királyi Palota, 2012. ősze

 

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának gyűjteménye az elmúlt két évben örvendetes módon különleges, honfoglalás kori leletekkel bővült – kiemelkedik köztük a Bugyi község határában feltárt sír aranyozott ezüst tarsolylemeze. A tudományos jelentőség mellett a példa értékű, helyi civil kezdeményezés és támogatás teszi különlegessé az új eredményeket.

A felfedezéseket széles körű érdeklődés övezte mind a lakosság és a sajtó, mind a múzeumi és régészeti szakma köreiben: tavaly ősszel nagy sikerű, néhány hetes tárlaton mutatkozott be az anyag a szentendrei Képtárban. Figyelembe véve, hogy a korszak régészeti leleteit bemutató kiállításra országosan sem igen volt példa az elmúlt tizenöt évben, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága szeretné Szentendre és Cegléd után Vácon, majd Visegrádon is a közönség elé tárni az új leleteket – valamint a megye területén korábban előkerült 10. századi kincseket.

A kiállítandó leletek több mint másfél évszázad alatt kerültek elő a régióban, nem elhanyagolható hányaduk ennek ellenére még publikálatlan, így gyűjteményes megjelenítésük tudományos újdonságnak is számít. A „klasszikus” honfoglalás kori tárgyak, ékszerek mellett megjelennek az egyszerűbb, szegényesebbnek mondható temetők leletei is, valamint a korszakhoz köthető településásatások anyagából is rövid ízelítőt nyújtanak a rendezők. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának legfrissebb szerzeményei a Dabas és Bugyi térségében előkerült leletek, melyek mind a múzeumi szervezet szakmai munkájának, mind a civilekkel, lokálpatriótákkal létrejött gyümölcsöző együttműködésének méltó koronájává váltak. A tárlaton megtekinthetik a kutatásokról készült 20 perces dokumentumfilmet is az érdeklődők.

 A „Nem múlt el nyomtalanul” című régészeti kiállítás a történelmi ismeretek általános bővítése, és a ránk maradt kincsek nyújtotta esztétikai élmények mellett betekintést enged a kulturális örökségvédelem, és a régészeti munka folyamatába is.

Nem múlt el nyomtalanul – meghívó

 

Nyitólap / Hírek / Kiállítások /

Segítség, nem
tudok belépni!